Tuesday 26 June 2007

Βία και πολιτεία....

Λόγω των γνωστών τελευταίων γεγονότων με τα βίντεο των αστυνομικών έχει δημιουργηθεί συζήτηση γύρω από το θέμα της αστυνομικής βίας. Όπως πολύ σωστά λένε αρκετοί το πρόβλημα είναι σαφώς βαθύτερο από το να απομακρυνθεί ο Βύρωνας, αν και εδώ που τα λέμε διάβασα κάποιες δηλώσεις του και είμαι υπέρ το να παραιτηθεί ο υπουργός γιατί η ικανότητα του να ρητορεύει είναι τόσο χαμηλή που αποτελεί προσβολή στο νοητικό επίπεδο του Ελληνικού λαού όσο παραμένει στην υπουργική του θέση ο κύριος Πολύδωρας.

Όσον αφορά το θέμα της αστυνομικής βίας, πρέπει να το πιάσουμε από δεκαετίες πίσω. Οι πρώτες Ελληνικές κυβερνήσεις είταν κατά κάποιον τρόπο εικονικές, ως αυλικοί σε ένα ξένο παλάτι που ποτέ δεν κάθησε καλά με τον Έλληνα, κυβερνήσεις λοιπόν, ενός παλατιού υποστηριζόμενες από ξένες δυνάμεις. Επειδή αυτές οι δυνάμεις είχαν ένα συγκεκριμένο πολίτευμα στο μυαλό τους που να τους συμφέρει για την χώρα Ελλάδα, έπρεπε να έχουν και το κεφάλι τους ήσυχο σχετικά με οποιαδήποτε αντίδραση από Ελληνικά εσωτερικά στοιχεία. Ρόλος λοιπόν της κυβέρνησης είταν να προστατεύει τους ψηφοφόρους τους ενώ να διώκουν από την άλλη μεριά τους αντιδρούντες. Έτσι δημιουργήθηκε μια πελατειακή σχέση μεταξύ κυβέρνησης και λαού. Μην ξεχνάμε ότι μεγάλο ποσοστό λαού πεινούσε οπότε η ψήφος εξισώθηκε με το προσωπικό συμφέρον. Το πρώτο σώμα δημοσίων υπαλλήλων που επηρεάστηκε άμεσα από αυτή την πελατειακή σχέση είταν η αστυνομία στην οποία προσλαμβάνονταν άτομα με τυφλή υποταγή στο εκάστοτε κόμμα/κυβέρνηση και με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Δυστυχώς ενώ στην χώρα μας καλλιεργόταν αυτό το πελατειακό σύστημα, περάσαμε και από αρκετές δικτατορίες στις οποίες η αστυνομία έχοντας ήδη εκπαιδευτεί ως οι πλάτες του κάθε πραξικοπήματος , ήταν αρκετά βίαια, και απάνθρωπη θα έλεγα στις χειρότερες στιγμές της.

Η Μ.Βρεττανία για παράδειγμα είναι μία χώρα που πήρε ακριβώς της αντίθετη πορεία από αυτήν της Ελλάδας. Η βασιλεία είχε ακλόνητες βάσεις και όποια κυβέρνηση δημιουργήθηκε στην πορεία έφερε μια σταδιακή αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Έφτασε η Μ. Βρεττανία να έχει βασιλευόμενη δημοκρατία χωρίς καν επανάσταση. Ολόκληρος Μαρξ δεκαετίες την περίμενε. Ο λαός δεν ενδιαφέρετε για το ποιός κυβερνάει αρκεί να υπάρχει δυνατό κράτος πρόνοιας όπως και είναι. Σύμφωνα με τον Μαρξ “the English revolution fizzled out and all because of the native’s deferential timidity when confronted by the majesty of institutionalised power” . Έτσι η αστυνομία στην Μ.Βρεττανία δεν χρειάστηκε ποτέ να επισυγκεντρώσει τις δυνάμεις εναντίον συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, με μοναδική εξαίρεση την δράση της απέναντι στον ΙΡΑ, χρόνια τα οποία έχουν να λεχθούν πολλά γιά τις ανθρώπινες τους τακτικές στην ανάκριση, στέλνοντας αθώα άτομα στην φυλακή για βομβαρδισμό μιας pub, αναγκάζομενοι να τους ελευθερώσουν δεκαετίες μετά.
Σε γενικές γραμμές η Scotland Yard ιδρύθηκε από τον Sir Robert Peel και όχι από μία κυβέρνηση που ήθελε πάσι θυσία να διατηρήσει την εξουσία της. Παρατηρήστε αστυνομίες χωρών που έχουν στην ιστορία τους κυβερνήσεις διασυνδεμένες με εξωτερικές δυνάμεις, δικτατορίες όπως χώρες της Λατινικής Αμερικής γιά παράδειγμα και θα δούμε ότι και εκεί υπάρχει η διαφθορά και η βία. Όποιοι είχαν την ευκαιρία να δουν την ταινία “City of Gods” η οποία είναι πέρα γιά πέρα αληθινή ξέρουν τι θέλω να πω.

Επίσης άλλο ένα σημείο που θα είθελα να θίξω είναι ότι η σχέση αστυνομικού-πολίτη στην Ελλάδα σπιλώνετε από την μία μεν οπισθοδρομική και απαρχαιωμένη αστυνομική τακτική που ζημιώνετε αφάνταστα από παρουσίες και φαντάσματα άλλων εποχών και από την άλλη δε, μια καχύποπτη στάση του πολίτη απέναντι στις αρχές καλλιεργημένη πάλι από γεγονότα του παρελθόντος. Έτσι οι δύο αντίπαλες πλευρές αντί να έχουν τους ρόλους του προστάτη/προστατευόμενου, έχουν τους ρόλους δυνάστη/δυναστευόμενου, άρχων/εργάτη.

Οπότε η λύση στο πρόβλημα είναι να δοθεί περισσότερη αυτονομία στο αστυνομικό σώμα, με κεφαλή κάποιο άτομο απόλυτα μη πολιτικευμένο και ικανό με οργανωτικά προσόντα και όραμα μοντερνοποίησης του σώματος. Όσο πιό απομακρυσμένη είναι η αστυνομία από τα πολιτικά παρασκήνια της χώρας τόσο το καλύτερο. Αυστηρότερα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού, οι καινούριοι αστυνομικοί να είναι πτυχιούχοι κάποιας σχολής και επιπλέον αστυνομική εκπαίδευση. Τέλος να υπάρχει εκπαίδευση πως να συμπεριφέρετε ένας αστυνομικός κάτω από πίεση, πανικό πλήθους, επίθεσης αλλά και κατακράτησης προσώπων. Να υπάρχουν αυστηροί κανόνες ανθρώπινων δικαιωμάτων υπό αστυνομική κράτηση τους οποίους όποιος δεν τους υπακούει να φεύγει από το σώμα.

Και πάνω από όλα να αρχίσει μία αντίστροφη μέτρηση γιά την πάταξη και εξαφάνιση του πελατειακού χαρακτήρα της κάθε εκάστοτε κυβέρνησης, μια πληγή στην Ελλάδα που μόνο κακά έχει γεννήσει και θα συνεχίζει να γεννά.

Επιτέλους αν καμωνώμαστε οτί ζούμε σε δημοκρατία, να μην χρειάζετε να κουβαλάμε ότι προσωπικό χαρτί έχουμε και δεν έχουμε γιά τυχόν αναγνώριση από ανώμαλο μπάτσο όταν ξεμυτάμε από το σπίτι μας . Νυσάφι πιά, ντροπή μας!!!!!!!!!!!!!!!!!

buzz it!

No comments: